Безсилни пред държавата

Опасен ЖП надлез скоро ще откъсне цяло село от света (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: Снимка: Красимир Димитров
BPost | 31.03.2016 | 20:03
A A+ A-

Години безхаберие и прехвърляне на отговорности между управляващи докараха жп надлез в с. Гара Елин Пелин, който служи за основен пътен възел Нови Хан- с. Елин Пелин- Град Елин Пелин  до ситуацията, в която се намира днес.


Гледката, както сами можете да видите е повече от покъртителна!

Липсващи части от мантинела, дупки и износена настилка са само малка част от проблемите на местните. Повечето от тях споделят, че е изключително трудно и опасно преминаването през жп надлеза и безбройните пропаднали участъци от пътя създават предпоставки за ПТП.
 

Рушащото се днес съоръжение е било изградено още през далечната 81-ва година и по данни на АПИ неговият срок за експлоатация трябва да бъде не повече от 30 години.
И макар жалбите на граждани да валят една след друга, кметовете на община Елин Пелин и местното кметство са безсилни по отстраняването на повредите.
Дори местният общински кмет Ивайло Симеонов споделя, че безброй пъти е подавал сигнал до АПИ, но мерки така и не са взети до момента.

При справка, обаче BPost установи, че през 2014-та година е била обявена обществена поръчка от НКЖИ за обновяване на жп линията Септември- Гара Елин Пелин. Поръчката е публикувана с дата 13.08.2014г, ала само няколко месеца по-късно (02.12.2014г.) е била прекратена поради неизпълнение на основните изисквания за проекта.


След това през 2015-та година е повторно обявена поръчка по  проект „Модернизация на железопътната линия София- Пловдив: жп участъци София- Елин Пелин и Елин Пелин- Септември“.
В края на 2015-та година от НПЖИ обявяват поръчката за спечелена, а изпълнител за отсечката е „ЕВРОТРАНСПРОЕКТ“ ООД. Договорът е на стойност 5 199 300 без ДДС, а срокът за изпълнение е 12 месеца за проект „Развитие на железопътен възел София“.
 

В интервю инж. Янакиев  обявява, че до момента всички договори за изпълнение и промяна, извършване на ремонт  и модернизация на отсечките са на стойност 66 901 503, 00 лв без ДДС, договорите са финансирани по ОП „Транспорт“ 2007-2013г.
„Усилено се работи по изработването на технически проекти и ПУП на следните проекти: - Модернизация на железопътната линия София- Септември: участъци Елин Пелин- Ихтиман и Ихтиман- Септември.“ , твърди Янакиев.

Работа, която до момента присъства единствено и само по документи!


При справка установихме, че средствата необходими за модернизацията на железопътната линия са били изплатени още миналата година и са на стойност 7 902 407 BGN, ала до момента работа по рушащото се съоръжение и по жп линията не е започнала.

От кметството са безсилни със справянето в тази ситуация и призовават за протести и блокиране на пътния възел от граждани, докато не бъдат взети необходимите мерки.
От друга страна местни се опасяват, че съществува голяма вероятност остарялото съоръжение да вземе нови жертви.

Макар и само на близо 20-тина километра от София, се оказва че Елин Пелин е забравен от държавата. А не гласеше ли нечие предизборно обещание, че главните пътни артерии ще бъдат с приоритет пред други належащи проблеми?! 

 

Надлез с.гара Елин Пелин . Удоволствито след като си платил "само" 97лв. за винетка да управляваш колата си в условията на лунен пейзаж

Публикувахте от Евгени Ботев в 27 март 2016 г.

 

 • Добави в Svejo
BPost.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BPost.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BPost.bg. ВИЖТЕ ТУК!
Коментари
 • Teyah
  19:05 | 6 авг.
  Right on Brat. I for one am thurhogoly sick of major media in America. I am boycotting GE and any of its underlings at any level about which I am aware. I suppose I can add any media that utilizes AP photos as well. I do not know what else to do to them. If enough us do that it can have an impact. God Bless that Marine and all of our soldiers and prayers to his family.
 • ГошУ
  10:03 | 2 апр.
  1-во: Надлеза се намира в населено място, където НЕ се изисква винетка. 2-ро. За свръзващ магистралите път хората използват околовръстния път на София. 3-то. По-добре няма да стане този надлез, докъто не се върнат Сърбите да го потдържат. 4-то: (но не и на последно място) Този надлез ще е най-добре да бъде бутнат и да бъде направен такъв от бетон а не метален с ламаринено покритие и 3 см. асвалт отгоре. (вярно е , че сме в България и трябва да се крадът пари, но все пак един мост не е безбожно скъп)
 • Тони
  22:16 | 31 март
  Към Д.П. Пак прочети последното изречение: "Макар и само на близо 20-тина километра от София, се оказва че Елин Пелин е забравен от държавата. А не гласеше ли нечие предизборно обещание, че главните пътни артерии ще бъдат с приоритет пред други належащи проблеми?! " Написано е!
 • д.п.
  21:20 | 31 март
  Този ЖП надлез не е проблем на едно село .Този ЖП надлез Господа, е основен път свързващ двете авто магистрали Тракия и Хемус!!!
 • д.п.
  21:19 | 31 март
  Този ЖП надлез не е проблем на едно село .Този ЖП надлез Господа, е основен път свързващ двете авто магистрали Тракия и Хемус!!!
Напиши коментар
Коментари
Сървърите на НАП и бензиностанциите - манипулирани от хакери
Bojidar Vitanov
Сега разбрахте ли,НЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДЦИ ни ограбват с горивата и измамите с тях ,а ИЗВЪНЗЕМНИ ХАКЕРИ.
ГЕРБ и ДПС отварят над 5 млрд лв.дупка в бюджета, за да върнат ГЕРБ на власт
Buba Georgieva
vun ot politikata .tova e prestuplenie sre6tu durjavata i naroda .ima li prokuror v tazi durjava ili ne
ЗАТВОРИ X