Разкрития

Защо Хитлер и Ева Браун бяха погребани десет пъти

Случилото се с трупа на Хитлер след самоубийството му на 30 април 1945 г. е цяла Одисея
Снимка:
BPost | 03.05.2016 | 20:09
A A+ A-

Свен Феликс Келерхоф, в. Ди Велт, Германия

Случилото се с трупа на Хитлер след самоубийството му на 30 април 1945 г. е цяла Одисея. Включват се Червената армия, СМЕРШ, КГБ. Крайна точка след 25 години – моста „Швайнебрюке“ до Бидериц в Саксония-Анхалт, информират от Факти.

Сигурни са няколко минути след 15.30 ч. след обяд. По това време на 30 април 1945 г. Хайнц Линге и Ото Гюнше, последният адютант на Адолф Хитлер, влизат в малкия дневна на берлинския бункер на фюрера. Те виждат диктатора и Ева Хитлер, по баща Браун,мъртви в седнало положение. За детайлите Линге и Гюнше, както и други свидетели, разпространяваха през следващите десетилетия различни версии. Едно е сигурно: Хитлер е бил мъртъв.

Но какво се е случило с неговия труп? „Фюрерът“ е заповядал неговите останки да се изгорят. Той не е искал и мъртъв да попадне в ръцете на своя противник Йосиф Сталин.

Телата на семейство Хитлер са залети с бензин от аварийния резерв на райхсканцеларията и запалени. Повече от два часа двете тела са горели сред постоянен артилерийски обстрел. Фронтът между Вермахта и Червената армия е бил само на сто метра южно от бункера.

Но тази импровизирана кремация на Хитлер е само началото на една Одисея, която продължава две десетилетия и половина и според някои не е приключила и днес. Харалд Зандер, авторът на целия „път“ на Адолф Хитлер и щателно, ден по ден, е реконструирал живота на диктатора, и го е показал в приложението на четиритомния му труд.

В следобеда на 30 април 1945 г. към 18.30 ч. е станало първото погребение на Хитлер. Неговите останки са положени в яма от бомба и са изгорени. После са сложени в дървени дъски и са погребани на около метър дълбочина. Дупката е направена от двама мъже от службата за сигурност, личните телохранители на Хитлер.

На следващата сутрин около 5 часа в Москва събуждат Сталин. Двама немски генерали са казали в Берлин, че Хитлер е мъртъв. Съветският властник е казал по този повод: „Значи го е направил, кучият му син. Твърде глупаво е, че не го докопахме жив“. По-важното е било да се сдобият с трупа.

Това се случва едва четири дена по-късно, на 4 май 1945 г. Войници от 3 Съветска ударна армия намират в градината на райхсканцлерството две до неузнаваемост изгорели тела, на мъж и жена. Тъй като червеноармейците вече са чули, че трупа на Хитлер вече е намерен (един слух) обвиват останките в одеяла и ги заравят отново на същото място. Това е било първото ексхумиране на Хитлер и неговото второ погребение.

На следващата сутрин мъже от контраразузнаването „СМЕРШ“ отново изравят трупа. Това е второто ексхумиране. Те слагат човешките останки в един сандък за муниции и ги занасят в съветската полева болница N 496 в района на болница Берлин-Бух. В тамошния институт по патология, къща 132 от района с клиниките, трупът на Хитлер за пръв път е сложен в камера.

В последния ден на Втората световна война главният патолог на Червената армия и няколко други експерти правят аутопсия на тялото. Сталин иска сигурна идентификация. Челюстта е записана като доказателство и се изпраща за по-нататъшни изследвания в Москва. Останалата част от тялото войниците погребат "в региона на град Бух" в района на болницата. Това третото погребение.

Още през май се намират доказателства, че някой е копал на мястото, където трупът е положен. Дали са търсили останките на Хитлер или нещо друго остава неясно. Курсират слухове за някакво „нацистко съкровище“. След това войниците ексхумират трупа и го пренасят в района на съветския гарнизон във Финов. Това е третата ексхумация, която веднага е последвана от четвърта, защото свидетели пак трябва да видят мъртвия, за да го идентифицират.

На 3 юни 1945 г. един генерал от Москва иска да види трупа на Хитлер, който е изровен за пети път. Новото погребване следва не във Финов, а край селището Ратенау. Там Хитлер е погребан в една гора. За прикритие върху гроба са посадили борове.

Докато Сталин държи в неведение партньорите си от антихитлеристката коалиция за местонахождението на „фюрера“, а ФБР започва издирване, трупът е изровен за шести път през юли 1945 г. и в „полугнило състояние“ е преместен в Стендал и заровен в гориста местност. Това е седмото погребение.

През декември 1945 г. трупът отново е ексхумиран и преместен в Магдебург. Причината може да е в един съветски генерал, който искал да предотврати ново изследване на експерти, защото не искал да приеме каквото и да е доказателство за твърдението, че Хитлер се е „застрелял“ с достойнство, а не е „страхливо“ погълнал отрова.

Тялото на Хитлер отново е погребано и през януари 1946 г. отново изровено, за да бъде изследвано. След това червеноармейците погребват останките във военен терен в Магдебург-Суденбург и асфалтират гроба. Това е деветото погребение.

Но не и последното. В началото на 1970 г. става ясно, че гарнизонът в Магдебург трябва да бъде предаден в собственост на ГДР. Но не и с останките на Хитлер! Юри Андропов, тогава директор на КГБ,а по-късно издигнал се до шеф на Кремъл, пише на 13 март лично до шефа на КПСС Леонид Брежнев: „Заради строителни работи на тази територия, които могат да доведат до намиране на гробовете, намирам за уместно останките да се изземат и да бъдат унищожени чрез изгаряне“. Изземването е трябвало да извърши специална група на КГБ, естествено „строго секретна“. За да не може никой да разбере се предполага, че Андропов собственоръчно пише името на Хитлер в един ъгъл на писмото. Операцията получава кодовото име „мит“.

На 5 април 1970 г. пет офицери от КГБ ексхумират под прикритието на една палатка общо четири сандъка за муниции с тленните останки на десет души – Адолф и Ева Хитлер, Йозеф и Магда Гьобелс, както и техните шест деца. В доклада за находките е отбелязано: „черепи, кости, ребра, прешлени и други, изгнили в кутии. Труповете са смесени с пръст, степента на разрушаване е голямо...“. Към останките на скелетите са намерени "няколко златни зъби".

Останките са пренесени с един военен камион в гарнизона на 10-та съветска танкова дивизия в Шьонебек, на 11 км от Магдебург. Пред моргата на казармата останките са изгорени. Залети с 20 литра бензин те са изгорели за един час и са се превърнали в невъзможни за идентифициране останки, които допълнително са размесени с въглищен прах и сплескани.

Въпреки че Елба тече съвсем близо до Шьонебек, праха не е разпръснат във водата. Вместо това трима войници пътуват около 20 км до Бидериц. Западно от това малко селище минава един мост над река Еле, малка река, която се влива в Елба. От моста със забележителното име „Швайнебрюке“ (моста на свинете) във водата са хвърлени останките от семейство Хитлер и семейство Гьобелс.

Защо от този мост? Знаели ли са червеноармейците и техните офицери името на моста и искали ли са да поставят последен знак за презрение? Никой не знае със сигурност. В уведомлението, което е изпратено още същата неделя в Москва, не е казано нито дума за това.

  • Добави в Svejo
BPost.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BPost.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BPost.bg. ВИЖТЕ ТУК!
Коментари
  • Precious
    18:46 | 6 авг.
    I think the both McGuinty govt and the wind industry wished they could “back up” to those days when rural Ontario was uniformed and unaware of the expoitation of their cousnmitiem. Oh, the golden days….
Напиши коментар
Коментари
Сървърите на НАП и бензиностанциите - манипулирани от хакери
Bojidar Vitanov
Сега разбрахте ли,НЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДЦИ ни ограбват с горивата и измамите с тях ,а ИЗВЪНЗЕМНИ ХАКЕРИ.
ГЕРБ и ДПС отварят над 5 млрд лв.дупка в бюджета, за да върнат ГЕРБ на власт
Buba Georgieva
vun ot politikata .tova e prestuplenie sre6tu durjavata i naroda .ima li prokuror v tazi durjava ili ne
ЗАТВОРИ X