Естествена срещу изкуствена кожа – вечната дилема при избор на дамаска

Естествена или изкуствена кожа в интериора?
Снимка:
BPost | 09.09.2016 | 9:31
A A+ A-

 

Решавате, че е време да придадете нов облик на интериора, искате нещо стилно и класно? Веднага знаете, че Ви трябва кожа, но в същия този момент, започват колебания, относно кой избор да направите.

 

Естествена или изкуствена кожа в интериора?

 

Естествената кожа е по-мека от изкуствената, но и значително по-скъпа.

Някои хора смятат, че по-добрият морален избор е изкуствената, защото не включва животни. Нека да изредим „ЗА“ и „ПРОТИВ“, това, определено ще улесни избора.

 

Предимства на изкуствената кожа:

Естествени и синтетични влакна, покрити с полиуретан или PVC, не се третират с химикали.

От 3 до 10 пъти по икономична

Много издръжлива (до 10-15 години, ако се поддържа добре), но ще избледнява от слънцето и с напредване на времето се разгражда.

Голямо разнообразие от цветове, тъй като може да бъде боядисвана лесно.

Предимно е екосъобразна, но има и кожи, направени от отпадъци на естествената кожа.

Обикновено се използва за чанти, обувки, дамаски и автомобилни тапицерии.

Не е биоразградима

 

Малко полезна информация

Изкуствената кожа е произведена за пръв път през началото на 1900 година. Терминът ,,кожа’’ е едно от многото използвани имена. Тапицерията от нея е алтернатива на естествената кожа и плат. Предпочитана е за автомобилната индустрия и се предлага като премиум функция за редица марки и модни дизайнери.

 

Как да се различи

Естествената кожа при дамски чанти например има непоследователни пори и е склонна да има еластично усещане. Специфична е на миризми. Производственият й процес включва три етапа: подготовка, дъбене и корички.

Подготвителният етап е, когато кожата е развита, обезмаслена, избелена и третирана по други начини.

Процесът на дъбене превръща кожата в използваем материал, който е гъвкав и не се разлага, ако е овлажнен. За разлика от суровият й вид, който е твърд и ще се разложи. Най-често използвания материал е хром, който стабилизира протеините. След това кожата се поставя във въртяща плувка с дъбилни разтвори, докато се насити.

Етапът на корички подготвя кожата за използване и може да включи омекотяване, смазване, боядисване, полиране и много други. Така тя вече е готова за дамаска.

 

При изкуствената кожа, порите са перфектно разположени. Усеща се като лека пластмаса. Нейният процес на производство започва с основа от тъканен материал, който може да бъде синтетичен полиестер, естествен материал или памук или остатъци от производството на кожени изделия. Тази база е свързана към полиуретанов слой и е текстурирана да имитира естествена кожа.

 

PVC-базираната изкуствена кожа може да бъде един слой от PVC, примесена с пластификатори и боядисана, за да изглежда като кожа.

 

И още нещо за кожите....

Естествената кожа се счита за лукс и носи престиж. Нарастват продажбите на автомобилите, мебелите, дамаски и други продукти, когато са направени от естествена кожа. Естествената кожа има свойството да ,,диша”, удобна е за ползване и е приятна на допир при съприкосновението с човешката кожа. Много хора я предпочитат, заради естествената й собствена миризма.

Естествената кожа е много издръжлива срещу различен тип пробиви и има дълъг експлоатационен живот, независимо в каква среда се ползва.

 

Най-важното качество на изкуствената кожа е, че може да се направи от почти всякакъв тип текстура и цвят. За това модните дизайнери я обожават. Използват я и скъпи и популярни марки. Конкурентна е като цена и има вариращи дизайни: модерни и стилни, традиционни, флорални мотиви, геометрични и абстрактни.

 

Кожените мебели, било то от истинска или изкуствена кожа, съчетават трайност и уникална визия.

 

 

  • Добави в Svejo
BPost.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BPost.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BPost.bg. ВИЖТЕ ТУК!
Коментари
Напиши коментар
Коментари
Сървърите на НАП и бензиностанциите - манипулирани от хакери
Bojidar Vitanov
Сега разбрахте ли,НЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДЦИ ни ограбват с горивата и измамите с тях ,а ИЗВЪНЗЕМНИ ХАКЕРИ.
ГЕРБ и ДПС отварят над 5 млрд лв.дупка в бюджета, за да върнат ГЕРБ на власт
Buba Georgieva
vun ot politikata .tova e prestuplenie sre6tu durjavata i naroda .ima li prokuror v tazi durjava ili ne
ЗАТВОРИ X