Иновация в медицината

Български клиники правят първите очни операции с 3D система Ngenuity

Крачка в бъдещето с 3D системата Ngenuity за операция на очите
Снимка:
BPost | 27.06.2017 | 11:00
Обновена в 10:48 на 28.06.2017 г.
A A+ A-

Много български хирурзи вероятно биха се оплакали от остарялата техника в своите операционни, но в три български офталмологични клиники могат да кажат, че вече са с единия крак в бъдещето.

Използването на микроскопи за офталмологични операции е доста остарял метод, който е влязъл в приложение още през 1960 г. За да може очната хирургия да прави своите чудеса, беше необходимо да се инвестират средства и усилия в някаква нова технология, която да съдейства за прецизността на хирургичното лечение на очите.

Новата 3D система Ngenuity в момента е в процес на представяне и изпробване в някои водещи европейски клиники. За наша огромна радост, сред избраните са и три български клиники, в които ще бъдат направени очни операции с новата система.

Новата 3D система работи на принципа на цифровизирането и разширяването на хирургичното поле. Използват се 3D очила, които не налагат хирурга да гледа непрекъснато през микроскоп, а цялата операция се наблюдава на екран, който включва и необходими резултати от направени изследвания на оперирания.

По модерната технология учените са работили в продължение на почти десет години. Идеята е била да се облекчи работата на хирурга, като се съдейства за съсредоточаването му върху конкретни здравословен проблем. Факт е, че много от офталмолозите, практикуващи хирургия са изложени на риск от редица скелетно-мускулни травми, причинени от неудобната поза, която заемат, за да използват микроскопа. Много от операциите продължават с часове и неудобната поза причинява болки във врата, образуването на шипове или ставно износване. Според направените проучвания, иновативната медицинска техника съдейства за ефективната работа на хирурзите, като осигурява по- голяма прецизност и значително намалява времето за операция.

Докато при операциите с микроскоп се налагаше да се прилага инжекция с контрастно вещество в окото, особено при опериране на ретината, с новата система това се избягва и не се наблюдават неприятните ефекти върху остротата на зрението на пациентите.

Новата 3D система ще е в услуга и на преподаватели, студенти, специализанти по време на обучение. Тя позволява всички да имат еднаква възможност да наблюдават всеки един етап от операцията. Удобство е и за асистентите, които на момента могат да преценят от какъв инструмент има нужда хирурга.

 

  • Добави в Svejo
BPost.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BPost.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BPost.bg. ВИЖТЕ ТУК!
Коментари
Напиши коментар
Коментари
Сървърите на НАП и бензиностанциите - манипулирани от хакери
Bojidar Vitanov
Сега разбрахте ли,НЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДЦИ ни ограбват с горивата и измамите с тях ,а ИЗВЪНЗЕМНИ ХАКЕРИ.
ГЕРБ и ДПС отварят над 5 млрд лв.дупка в бюджета, за да върнат ГЕРБ на власт
Buba Georgieva
vun ot politikata .tova e prestuplenie sre6tu durjavata i naroda .ima li prokuror v tazi durjava ili ne
ЗАТВОРИ X