При парламентарни избори днес:

ГЕРБ-19,9%, БСП-19%, ДПС-6%, ББЦ-4,9%

"България без цензура" в коалиция с ВМРО и ЗНС би спечелила 5% от гласовете на евровота
Снимка: Галъп
BPost | 20.03.2014 | 12:08
Обновена в 14:58 на 20.03.2014 г.
A A+ A-

Ако парламентарните избори се проведат днес, ГЕРБ ще спечели 19,9 % от гласовете, БСП-19, ДПС-6% , а „България без цензура“-4,9 %.

Партиите от Реформаторския блок остават извън парламента с 3,9 % одобрение.

Това показват данните от последното проучване на агенция „Галъп интернешънъл”. То е проведено  проведено между 7 и 13 март чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1007 пълнолетни българи в цялата страна.

"Атака" и НФСБ също нямат шанс за влизане в НС, тъй като имат съответно 2,5% и 1,8%.

Декларативните нагласи на респондентите обикновено надвишават реалната избирателна активност – от днешна гледна точка се очаква тя да бъде между 2,5 и 3 милиона души.

Данните на „Галъп“ показват още, че ако изборите за Европейски парламент се проведат днес ГЕРБ ще спечели 20,7% от гласовете,  БСП – 19,5, ДПС-6% , България без цензура“ в коалиция с ВМРО и ЗНС-5%, АБВ- 3,2% , Реформаторският блок – 3,1 %, Атака- 2,5 %.

Кампанията за предстоящите през месец май избори за Европейски парламент ще съдържа три много оспорвани надпревари – между двете големи партии, между „България без цензура”, АБВ и Реформаторския блок и между „Атака” и НФСБ, коментират от "Галъп".

Практическото равенство в силите на ГЕРБ и БСП се запазва, но ГЕРБ изглежда в по-добра позиция. Явно е отминало мобилизиращото действие, което ситуацията на протести имаше върху електората на БСП. Появата на АБВ допълнително утежни ситуацията за управляващата партия. Към неблагоприятните обстоятелства може да се добави и развитието на украинската криза, в което БСП среща конкуренция за проруския вот.   

В същото време заявените проправителствени сили на БСП и ДПС имат всички изгледи да постигнат по-висок резултат от открито антиправителствените ГЕРБ и Реформаторски блок. От днешна гледна точка европейските избори през май се очертават като спор на интерпретации за това коя от двете страни е взела надмощие и коя партия в кой от лагерите трябва да бъде броена – „за” или „против” кабинета „Орешарски”. 

Въпросът за европейските избори показва, че с около и над 3% шансовете на Реформаторския блок и на АБВ за присъствие в Европейския парламент не са безспорни. Възможно е очертаващата се полярна кампания да доведе до изпъкване на една лява и една дясна алтернатива, което ще е за сметка на по-малките играчи в тези поле – АБВ и Реформаторския блок. Това обаче е единствено хипотеза и е твърде рано да се отчита като прогноза – особено на фона на неясните развития около Украйна и възможната им обществена реакция у нас.

По-особен е случаят с „България без цензура” – формацията, която наскоро влезе и официално в коалиция с ВМРО и ЗНС, се установява на определени нива от около 5%.

Така коалицията около „България без цензура” към настоящия момент има най-ясни изгледи за присъствие в Европейския парламент в сравнение с АБВ и реформаторите.

Състезанието между „Атака” и Националния фронт за спасение на България се очертава изпълнено с неизвестни.

Рейтинг на личности и институции

Няма особена динамика в доверието към институции и личности, с изключение на известен спад на доверието в правителството (23% доверие и 70% недоверие). Ако той се потвърди и в следващия месец, ще имаме основание да говорим за нов, по-неблагоприятен, етап за публичния образ на правителството. Това се подчертава и от неблагоприятната картина в отговор на традиционния въпрос на „Галъп интернешънъл” „Според Вас, като цяло, накъде върви България – към по-добро или към по-лошо”. През този месец делът на отговорите „към по-добро” е слязъл до 13%.

Украйна

Мнозинство от 57% са на мнение, че събитията в Украйна като цяло ще се отразят по-скоро отрицателно на държавата. Беше зададен и въпрос: „Вие лично на коя от двете страни в конфликта в Украйна симпатизирате: на тези, които искат страната да се присъедини към Европейския съюз или на тези, които искат по-сериозно сближаване с Русия?”. Очаквано, повече от 40 на сто се затрудняват да посочат отговор, а останалите мнения на практика са поделени. При електоратите на ГЕРБ и БСП картината е на практика реципрочна.  

 • Добави в Svejo
Коментари
 • Радо
  14:27 | 20 март
  Първите две партии още ли са в живи? Аз си мислех, че ги няма вече. То бяха скандали с подслушвания, то бяха скандали с връщане на пари... Хайде махайте се доброволно, преди народа да ви изгони насила!
 • Малее
  13:04 | 20 март
  От далече си личи, без да се чете статията, че е платено от ГЕРБ проучване. Хората само с камъни не ги изгониха от парламента, те пак първи се гласят! Наглост!
 • Янев
  12:52 | 20 март
  Според мен на фона на последните събития едва ли партия като ГЕРБ и БСП ще има хора, които да ги подкрепят толкова.
 • Павел
  12:40 | 20 март
  Поредното, платено от ГЕРБ, изследване...На изборите ще се покажат истинските резултати и ГЕРБ няма да са първи.
 • Боян
  12:37 | 20 март
  Платено проучване...
Напиши коментар
Коментари
Синдикати и работодатели сринаха Борисов
Cvetanka Kaisheva
Някой трябваше да го сложи на място този въздигнал се в култ политик!!
Начало
Ruska Duleva
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ И ГЛАД
Борисов и ДПС опитаха да фалират държавата. Защо всички мълчат?
Cvetanka Kaisheva
И аз си задавах същият въпрос и продължавам да си го задавам,но явно няма отговори..........!!!!
Хора на Костов в администрацията срещу подкрепа за президента и ГЕРБ?
Василев М.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392146 тез кога ли са откровени.....
Нашите автори
 • Каролина Векаро
 • Теодор Василев
 • Мирела Миладинова
 • Цвети Стойчева
 • Rosen Jelqzkov
 • Стефан Станев
 • Емил Илиев
ЗАТВОРИ X