Разбиване

Писмо на един военнослужещ до Ани Салич

За привилегиите, обезщетенията и конфронтацията...
Снимка: БГНЕС
big5.bg | 06.11.2015 | 10:16
A A+ A-

Здравейте г-жо Салич,
 
Тази вечер пуснах новините и чух коментара Ви, че сектор Сигурност пак недоволства за загубата на бонуси и привилегии.
Чувствам се длъжен да Ви разкажа за армията на България.
 
Армията, г-жо Салич е най-реформираната институция през последните 25 години - шест от които са под вещото ръководство на настоящия премиер (който също напусна системата с 30000 лв. обезщетение – може да проверите в декларациите му в Сметна палата). Но да се върнем на армията, една институция с над 100 хил. души персонал, която бе реформирана до около 2 0хиляди човека с обещанието на всички финансови министри, че ще останат много пари.
 
Идеята на реформата бе да имаме малка, мобилна, модерна и добре заплатена армия. Е, сега, както всички знаем имаме само малка армия! Вие, г-жо Салич бихте ли изпълнявали работните си задължения пътувайки с 40-годишен москвич (кола, която като е била проектирана дори не се е говорило например за колани на задните седалки)? А бихте ли летели денем и нощем с 40-годишен москвич? Е, нашите храбри пилоти всеки ден летят с 40-годишните си руски машини над нашите градове. Нашите инженери всеки ден слагат подписа си, че тези машини ще кацнат цели със жив екипаж.
 
Знаете ли г-жо, че след 25 години реформи бронираните машини на пехотата отдавна са с изтекъл ресурс, знаете ли, че за да се движи един от джиповете ни събираме резервните гуми на други четири? Знаете ли, че автопарка е толкова стар и дори монтьорите да отделят лични средства, за да купят част от магазина нея я няма защото вече не се произвежда? Знаете ли, че преди изпращането на всеки контингент се разменят бронежилетки, каски и техника между поделенията, за да сложат подписа си проверяващите от НАТО, че тази реформирана армия е осигурена?
 
Нека сега Ви разкажа и за „привилегиите“.
 
Служителите в сектор Сигурност, г-жо Салич, са подписали договор с държавата, че нямат право на частен бизнес или друг граждански или трудов договор. Ние не можем сутринта да лекуваме в държавната болница, а след обед да отидем в частния си кабинет. Ние нямаме право едната част от деня да преподаваме в училище, а в другата да водим частни уроци в къщи. На нас ни е забранено да правим предаване за една медия, а после да си докараме допълнително пишейки за някой сайт или водейки радио шоу. Така, че моля не ни конфронтирайте с другите браншове!
 
Ние спазихме договорите си и 20-25 години работим само за тази институция. Ние не си тръгваме изключвайки климатика в банката до другия ден в 09:00 сутринта, защото ние сме поели ангажимент да сме на разположение 24/7 – ето защо и отпуските ни не бива да са 20 дни, колкото на банкера.
Е, добре, дойде време  държавата да изпълни своята част от договора, да ни компенсира за това че последните 4 години нямаме индексация на заплатите, че при смяна на гарнизона съпругите ни с години не можеха да си намерят работа и децата градина, че дори и да не стигаха парите в къщи аз нямам право да осигуря семейството си от друго работно място и т.н.
 
И какво стана, след 25 години лишения и спазване на договора ни с държавата, тя, държавата, след като увеличи няколко пъти едностранно годините на договора ни с нея, сега отказва да ни компенсира! Премиера (който е получил 42 хил.лв. от неползвани отпуски след първия си мандат – (справка Сметна палата) ни нарече мързеливци, хрантутници и хора които ощетяваме държавата, като искаме да се плати неизползваната ни отпуска – трябвало да работим за чест, каква ирония!!!
 
Не може така, г-жо Салич, договорите трябва да се спазват и от двете страни, ако ли не, то ощетената страна може да дойде в София на 08.11., за да Ви напомни за този договор!
 
До скоро.

 • Добави в Svejo
BPost.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BPost.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BPost.bg. ВИЖТЕ ТУК!
Коментари
 • Diego
  23:37 | 13 дек.
  This is the ideal answer. Evrenoye should read this
 • Гого
  12:25 | 24 ноем.
  Военните са със силно понижен социален статус за последните 25 години. Дане говорим за бойната техника. Ако продължи така и неграмотните цигани няма да се наемат да служат в БА.
 • Гого
  12:24 | 24 ноем.
  Военните са със силно понижен социален статус за последните 25 години. Дане говорим за бойната техника. Ако продължи така и неграмотните цигани няма да се наемат да служат в БА.
 • Гого
  12:23 | 24 ноем.
  Военните са със силно понижен социален статус за последните 25 години. Дане говорим за бойната техника. Ако продължи така и неграмотните цигани няма да се наемат да служат в БА.
 • пламена
  14:26 | 6 ноем.
  Военниите не поддържат никаква физическа форма,в Русе ги виждам свеки ден как пият кафета ,имам видимост към казармата от моя дом и нито веднъж не съм видяла да се занимават с нещо.За мен поне тези в Русе са паразити за обществото.
Напиши коментар
Коментари
Сървърите на НАП и бензиностанциите - манипулирани от хакери
Bojidar Vitanov
Сега разбрахте ли,НЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДЦИ ни ограбват с горивата и измамите с тях ,а ИЗВЪНЗЕМНИ ХАКЕРИ.
ГЕРБ и ДПС отварят над 5 млрд лв.дупка в бюджета, за да върнат ГЕРБ на власт
Buba Georgieva
vun ot politikata .tova e prestuplenie sre6tu durjavata i naroda .ima li prokuror v tazi durjava ili ne
ЗАТВОРИ X