План

Fibank върна 775 млн. лв. от ликвидната подкрепа

През юни 2015 г. беше избран нов независим член на Надзорния съвет в лицето на г-н Юрки Коскело
Снимка: ПИБ
BPost | 12.12.2015 | 15:48
A A+ A-

Съгласно публикуваната информация по-рано днес от Министерство на финансите на Република България - Fibank (Първа инвестиционна банка) вече погаси 775 милиона лева, в това число 25 млн. лв. лихви, от получената през юни 2014 г. ликвидна подкрепа от 1.2 млрд. лв.
Оставащата част от 450 млн. лв. е дължима до края на май 2016 г., съгласно Плана, одобрен от Европейската комисия.

Припомняме, че още през 2014 г., съгласно одобрения план, Fibank пое ангажимент пред Европейската комисия (ЕК) за усъвършенстване на своето корпоративно управление и управлението на риска.

През юни 2015 г. беше избран нов независим член на Надзорния съвет на Fibank в лицето на г-н Юрки Коскело, който е работил повече от 20 години в Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка. Неговото назначение цели постигане на повече независимост и на прозрачност в съответствие с утвърдените международни практики на Европейската комисия и IFC.

В края на месец ноември тази година банката представи пред обществеността и своята нова организационна структура, която отговаря на всички изисквания на Европейската комисия и отразява препоръките на дългогодишния партньор на банката в лицето на Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка.

Fibank (Първа инвестиционна банка) е третата след УниКредит Булбанк и Банка ДСК по големина на активи банка в България и е на трето място по депозити от физически лица и домакинства. Банката е на второ място по отпуснати кредити на бизнеса в България след УниКредит Булбанк.

 • Добави в Svejo
BPost.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BPost.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BPost.bg. ВИЖТЕ ТУК!
Коментари
 • Иво
  22:43 | 14 дек.
  Много добра новина. Малко са банките в БГ, които биха се справили толкова професионално и адекватно след една подобна целенасочена атака. А БИП дори се разплащат по кредита в срок.
 • Жоро
  20:41 | 12 дек.
  Значи всичко си е точно, кво само ни спамят с глупости. 25 млн за Коледа си е чудничко.
 • Теа ми
  18:25 | 12 дек.
  Разбира се, че ще върнат парите навреме, защото са сериозна банка и спазват поетите ангажименти. Никога не съм се съмнявал в тях и сън удебен, че никога няма да ме разочароват,
 • Станислава
  17:32 | 12 дек.
  Ей това си е вече добра новина. Явно е, че банката е преодоляла трусовете от миналата гидина и те дори не са й нарушили ритъма на работа. В подобни ситуации много други европейски банки не можеха да върнат и половината от парите дори след 3-4 години. Всичко е миналата година е било пълна спекулация и буря в чаша с вода, само и само някой да си постигне целите за анархия. Вижда се, че нищо всичко е било само лоша шега.
Напиши коментар
Коментари
Сървърите на НАП и бензиностанциите - манипулирани от хакери
Bojidar Vitanov
Сега разбрахте ли,НЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДЦИ ни ограбват с горивата и измамите с тях ,а ИЗВЪНЗЕМНИ ХАКЕРИ.
ГЕРБ и ДПС отварят над 5 млрд лв.дупка в бюджета, за да върнат ГЕРБ на власт
Buba Georgieva
vun ot politikata .tova e prestuplenie sre6tu durjavata i naroda .ima li prokuror v tazi durjava ili ne
ЗАТВОРИ X