Бизнес

Гард Бедфорд: ПИБ достига най-добрите в международен план

Ще съдействаме за навлизане в нови области като подпомагане на жени предприемачи
Снимка:
BPost | 16.12.2015 | 11:51
A A+ A-

Гард Бедфорд се присъединява към Международната финансова корпорация (IFC) след 15 години опит в банковата сфера. В момента е базиран в Истанбул като Ръководител на Банковата консултативна програма за Европа и Централна Азия. Има задача да подобри управлението на риска, работата с необслужвани кредити и финансирането на малкия и среден бизнес в банките от региона. Започва кариерата си в САЩ като регионален мениджър на търговска банка, а впоследствие работи в Европа, Азия и Африка за подобряване на достъпа до финансиране. Има солиден опит в търговското банкиране, с акцент върху управлението на оперативния и кредитен риск. Допринася за развитието на финансовите пазари като Изпълнителен директор на финансови институции в Азербайджан и Афганистан, както и като експерт, подпомагащ банковото развитие в световен мащаб. Гард Бедфорд е канадски гражданин и притежава магистърска степен по бизнес администрация от университета „Макгил” в Канада.

Господин Бедфорд, работите с българската Първа инвестиционна банка по голям международен проект. Разкажете на нашите читатели повече подробности за него?

- Международната финансова корпорация (IFC), член на Групата на Световната банка, работи в тясно сътрудничество с Fibank през изминалата година, за да увеличи нейния капацитет в областта на корпоративното управление и управлението на риска. С оглед на бъдещия си растеж банката осъзнава, че усъвършенстването в тези две области ще спомогне този растеж да се осъществява при ограничен риск чрез по-голяма прозрачност, по-добро разбиране на рисковите фактори в процеса на вземане на решения, както и цялостно по-солидна организация, способна да оценява и управлява всички рискови области. Това ще позволи на Първа инвестиционна банка да продължи да бъде стабилна.

Доволен ли сте от постигнатите резултати заедно с вашия партньор тук, в България?

- Резултатите, постигнати с Fibank, са изключителни и ние сме щастливи да имаме един толкова ангажиран партньор. Още в началото тя беше сред най-напредналите банки в България, с амбицията непрестанно да се развива и да бъде наравно с най-добрите в международен план. За нас подобен партньор, който е съпричастен към стратегията и е готов не само да говори, но и да застане зад процеса със своя ресурс, показва дългосрочен ангажимент за трайно усъвършенстване и полага основите за непрекъснати подобрения.

Къде другаде сте правили подобни проекти? Разкажете за по-интересните от тях?

- IFC работи в световен мащаб в много и различни пазари, което ни позволява да постигаме дълбоко разбиране на най-добрите практики и как те се адаптират към конкретния пазар. Наскоро работихме с няколко банки в съседна Румъния за развиване на всеобхватни вътрешни програми за обучение в областта на банкирането за малки и средни предприятия и подобряване на икономическите капиталови модели с оглед по-добро разпределение на ресурсите. При работата в развити пазари като България аз винаги намирам за най-интересно откриването на печеливша ниша, в която конкуренцията все още не е навлязла, като например финансиране на стойностната верига на „зелени” облигации, както и подпомагане на нашите партньори успешно да завземат тези ниши. Това спомага както за ръста на икономиката, така и за разширяване на обхвата на дейността на банковите ни партньори.

Какво е новото в банкирането, кои добри банкови практики липсват на българските банки и бихте ли работили с тях за придобиването им?

- Все още са налице някои празноти в цялостното прилагане на Базелските принципи. По-конкретно, пълното разбиране на въздействието на решенията за икономическия капитал и прилагането на стриктни модели за вътрешен анализ на адекватността на капитала (ВААК), които да могат да се използват по стратегически начин, а не просто да изпълняват нормативните изисквания. Секторът трябва също да се възползва от съвременните практики в банкирането за МСП, тъй като този пазар ще е ключов за бъдещето на най-добрите банки. Това включва както цялостно подобряване на подхода към малкия и среден бизнес, така и навлизане в нови области, като подпомагане на жени предприемачи, нефинансови услуги и климатични изменения. IFC със сигурност може да помогне банките да подобрят своя капацитет във всички тези области.

Определяте ли българската банкова система като стабилна, кои са добрите й страни?

- Да, бих определил системата като стабилна, тъй като е добре капитализирана и достатъчно ликвидна. Начинът, по който тя устоя на стреса от 2014 г., още веднъж подчертава вътрешната й здравина.

Банките у нас се готвят за скорошен преглед на качеството на активите и последващи стрес тестове. Техните шефове се опасяват, че това ще забави кредитирането. Има ли такава опасност според Вас?

- Този въпрос има две страни. Едната е количеството ресурси, които трябва да бъдат отклонени от ежедневните операции за провеждане на самия процес, а другата – бизнес решенията, които трябва да се направят в резултат на тестовете и които могат да повлияят на кредитирането.
Дейността по прегледа на качеството на активите по принцип отнема време и онези банки, които вече разполагат със съответните данни и са съставили по-напреднали сценарии за стрес тестване, ще са в по-благоприятно положение, тъй като голяма част от работата вече ще е свършена. За разлика от тях други, които не са добре подготвени, може да усетят смущения в кредитната си дейност поради ангажирането на ресурси в процеса. По тази логика банки като Fibank, които вече използват напреднали модели за оценка на риска при вземане на кредитни решения, следва да изпитат по-малко смущения в резултат на тестовете, тъй като вече са възприели стриктен подход за намаляване на риска в своята стратегия. Някои институции обаче, които не са оценили правилно риска на кредитния си портфейл, може да се изправят пред необходимост от осезаеми промени в стратегиите си, включително и в кредитните практики, за да осигурят достатъчно съответствие с по-суровите сценарии на стрес тестване.
Като цяло прегледът ще представлява важна стъпка за укрепване на доверието към финансовия сектор в България.

Какви нови проекти подготвяте в Международната финансова корпорация?

- В страни като България, Международната финансова корпорация (IFC) се ангажира селективно по проекти с висока добавена стойност и видимо дългосрочно въздействие върху развитието. Портфейлът на IFC в България обхваща различни сектори, в това число инфраструктура, търговия на дребно, тежка промишленост, добив и пренос на газ и други. Ние ще продължим да подкрепяме новаторските и устойчиви проекти, развивани от българския частен сектор.

Международната финансова корпорация (IFC), член на Групата на Световната банка, е най-голямата световна институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в развиващите се пазари. IFC работи с повече от 2000 компании по целия свят. През финансовата 2015 година, дългосрочните инвестиции на IFC в развиващите се икономики достигнаха близо 18 милиарда долара.
www.ifc.org.

IFC в България

България става член на Международната финансова корпорация през 1991 г. Оттогава инвестициите на IFC в страната възлизат на 956,2 милиона долара, включително 224,3 милиона във фондове, набрани от партньори по 40 проекта в различни сектори. IFC е подкрепила търговски потоци в размер на 326 милиона долара чрез своята програма за търговско финансиране. Към 30 юни 2015 г. инвестиционният й портфейл в България е на стойност 194,1 милиона долара. Фокусът на дейността на IFC е основно в области като инфраструктура, възобновяеми енергийни източници и селско стопанство. Инвестира също във финансови пазари, производство, търговия на дребно, нефт и газ.

 

  • Добави в Svejo
BPost.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BPost.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BPost.bg. ВИЖТЕ ТУК!
Коментари
  • Dolley
    11:16 | 6 авг.
    Mon colis Favols est arrivé avec plein de bonnes choses. Je vais bientôt pouvoir essayer le poulet de Sophie, dès que je serais revenue de congès. Et oui, sur Marseille les congès commencent audo'rjuhui, donc je pars une semaine chez mes parents pour surveiller la pousse des tomates russes ....Je m'y mets à mon retour ....
Напиши коментар
Коментари
Сървърите на НАП и бензиностанциите - манипулирани от хакери
Bojidar Vitanov
Сега разбрахте ли,НЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДЦИ ни ограбват с горивата и измамите с тях ,а ИЗВЪНЗЕМНИ ХАКЕРИ.
ГЕРБ и ДПС отварят над 5 млрд лв.дупка в бюджета, за да върнат ГЕРБ на власт
Buba Georgieva
vun ot politikata .tova e prestuplenie sre6tu durjavata i naroda .ima li prokuror v tazi durjava ili ne
ЗАТВОРИ X