Бизнес

Fibank върна предсрочно през януари нови 100 млн. лв. от държавната подкрепа

Aкцент бе проекта за подобряване на корпоративното управление и управлението на риска в ПИБ, осъществен съвместно с IFC
Снимка: ПИБ
BPost | 02.02.2016 | 18:57
A A+ A-

Tова стана ясно на проведената на 1 февруари 2016 г. среща между ръководството на „Първа инвестиционна банка” АД в лицето на г-н Васил Христов, Главен изпълнителен директор, г-н Димитър Костов, Главен директор „Риск”, и г-н Живко Тодоров, Главен финансов директор и миноритарни акционери.

След като през 2015 г. банката предсрочно погаси 775 милиона лева, в това число 25 млн. лв. лихви, г-н Васил Христов изтъкна, че през януари 2016 г. предсрочно са погасени нови 100 млн. лв., а остатъкът от 350 млн. лв. до пълното изплащане на държавната подкрепа, който е дължим до края на месец май 2016 г., ще бъде обслужен по същия начин.

Специален акцент по време на срещата бе проекта за подобряване на корпоративното управление и управлението на риска в Първа инвестиционна банка, осъществен съвместно с Международната финансова корпорация (IFC). Този проект се реализира в продължение на направено през 2010 г. проучване от страна на IFC за прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление, които банката прилага стриктно в своята дейност. Изпълнението съвпада и с поетите от Fibank ангажименти във връзка с Плана за преструктуриране, одобрен от Европейската комисия.

В края на 2015 г. Fibank прие нова организационна структура, която отговаря изцяло на изискванията на Европейската комисия и отразява препоръките на Международната финансова корпорация. Организационната структура отразява съвременните изисквания за организация на бизнес линии, които целят фокусиране към кредитиране на фирми и на индивидуални клиенти.

Ръководството на банката посочи, че няма притеснения за предстоящия преглед на качеството на активите, защото в голяма степан Fibank вече е преминала такъв през 2014 г., преди изготвяне на плана за преструктуриране, одобрен от ЕС и прилага стриктно най-високите международни стандарти в своята дейност.

По време на срещата присъствалите миноритарни акционери имаха възможност да обсъдят с ръководството на банката важни за тях теми. Главният изпълнителен директор г-н Васил Христов изрази намерението на ръководството на Първа инвестиционна банка да се засили диалогът с миноритарните акционери, с цел по-нататъшно подобряване на корпоративното управление, като по този начин банката ще стане още по-достъпна и ще позволи на миноритарните акционери активно да работят за успешното развитие на банката.

 • Добави в Svejo
BPost.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BPost.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BPost.bg. ВИЖТЕ ТУК!
Коментари
 • Рали
  19:40 | 5 февр.
  Много добре! Сериозни и стабилни както винаги :)
 • Неделин
  19:16 | 3 февр.
  Браво! ПИБ многократно са доказвали през годините, че са серзиони и това са пореден път потвърждава, че може да се разчита на тях.
 • Иван
  21:32 | 2 февр.
  Не съм клиент на ПИБ, но явно заслужават адмирации за политиката, която водят и за предсрочно върнатите суми по държавната подкрепа за банката!
Напиши коментар
Коментари
Сървърите на НАП и бензиностанциите - манипулирани от хакери
Bojidar Vitanov
Сега разбрахте ли,НЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРАДЦИ ни ограбват с горивата и измамите с тях ,а ИЗВЪНЗЕМНИ ХАКЕРИ.
ГЕРБ и ДПС отварят над 5 млрд лв.дупка в бюджета, за да върнат ГЕРБ на власт
Buba Georgieva
vun ot politikata .tova e prestuplenie sre6tu durjavata i naroda .ima li prokuror v tazi durjava ili ne
ЗАТВОРИ X